Schrijven naar de Toekomst
Log in

Nu kan ik je weer met een glimlach terugschrijven

portret van Mimiportret van Mascha
Mimi aan Mascha
5/6
De Bilt, 05 augustus 2020

,

Lieve Mascha

Allereerst mijn oneindige excuses dat deze brief zo lang op zich liet wachten en dat terwijl je mij zo'n leuke brief had gestuurd. De reden is dat ik graag met een blij gemoed aan het schrijven ga omdat ik niet mijn emotionele shit op iemand wil dumpen maar het was nogal een roerige tijd.

Afgelopen weekend heb ik mijn relatie van zes jaar beëindigd overigens met zoveel redenen dat ik nu juist heel opgelucht ben. Maar de aanloop tot het besluit kostte me nogal wat kracht die ik natuurlijk uit mezelf moest halen. Hoe dan ook de kogel is eindelijk door de kerk en nu kan ik je weer met een glimlach terugschrijven. Genoeg daarover!

Jij boefje! Met je kleinschalige postzegelfraude

Hartelijk dank voor je superleuke brief ik heb hem met plezier herlezen. Jij boefje! Met je kleinschalige postzegelfraude ik moest er erg om lachen. Zelf doe ik ook weleens iets wat niet mag maar daar houd ik officiële instanties liever buiten. Eén van mijn kleine uitstapjes is dat ik als ik bij/voor heel rijke mensen heb gespeeld en ze me heel slecht behandelen mezelf dan iets cadeau doe. Bijvoorbeeld een mooie fles wijn of een doos of als ik met de auto ben meerdere dozen. Soms ook wat rondslingerende attributen die sowieso vaak in zwarte gaten verdwijnen zoals i-Phoneladers en dergelijke.

Op die manier zet ik gevoelsmatig de avond weer recht en zorg ik dat ik er met plezier op terugkijk vooral tijdens het opdrinken van de vaak heerlijke wijnen - want een goede smaak hebben ze vaak wel die mensen waarschijnlijk op de plek waar bij andere mensen empathie zit. Lekker generaliserend ik bedoel natuurlijk alleen de rijke mensen die mij slecht behandelen niet alle rijke mensen. Al denk ik vaak wel dat de enige manier om zó rijk te worden is als je andere mensen benadeelt en geen moeite hebt met ongelijkheid of nog erger: vindt dat je al dat geld verdiént meer dan een ander. Tot zover mijn kleine Robin Hood acties.

Ik ben blij dat ik eindelijk een lotgenoot heb gevonden die ook een hekel heeft aan films en boeken waarin niets gebeurt. Jij valt in slaap maar ik word er soms ronduit agressief van een emotie die anderszins vrijwel nooit langskomt. Zo zag ik ooit The Story of the Weeping Camel een film die in 't Hoogt werd vertoond een redelijk alternatief filmtheater in Utrecht. In mijn (zeer waarschijnlijk zwaar gekleurde) herinnering is de film een drie en een half uur lange close-up van een kameel. Mijn bloed had het kookpunt bereikt (waarom was ik niet weggegaan!?) al helemaal toen in de foyer iedereen wegliep met de film. Ze verbonden er eigenhandig allerlei betekenissen aan en konden allemaal haarfijn uitleggen waar het over ging want ze hadden natuurlijk allemaal de wijsheid in pacht. Bah!

Binnenkort ga ik dan toch waarschijnlijk voor het eerst LSD proberen om in ieder geval mentaal een beetje te reizen

Met mijn dromen gaat het goed nog altijd even bizar. Gelukkig want verder lijd ik een beetje aan Fernweh dat is dat je heimwee hebt naar een (in mijn geval willekeurige) andere plek door die hele quarantaine en de gecancelde reisjes. Een honderd procent eerste wereldprobleem I know 🙂 Binnenkort ga ik dan toch waarschijnlijk voor het eerst LSD proberen om in ieder geval mentaal een beetje te reizen. Heb je weleens zoiets gedaan? En waarop slaap je slecht? Heb je stress of is er iets anders aan de hand?

Amen wat betreft dat wij het virus zijn. Laatst was ik naar een college van Maarten van Rossem en die zei "Ja misschien sterven we uit en wat dan nog?" We zullen wel plaatsmaken voor iets anders. Zelf denk ik dat er al eerdere beschavingen zijn geweest die een wipe-out hebben ondergaan. Als je naar bijvoorbeeld de tempels van Teotihuacan gaat en goed kijkt hoe ze gebouwd zijn dan zie je dat ze met behulp van zo'n geavanceerde techniek zijn gebouwd dat we het nu (nog) niet zouden kunnen reproduceren.

Ik snap je moeite met wereldverbeteren als modegril. Oh! Nu zijn we veganist (alleen als iedereen kijkt). En nu zijn we een dag actief anti-racist ook een beetje om goed voor de dag te komen. Maar wie hebben er een lange adem en strijden structureel voor de goede zaak óók als ze géén schouderklopjes krijgen in de vorm van liken? Hoe dan ook denk ik wel dat sommige problemen met elkaar verband houden en dat het daarom tóch de tijd ervoor is.

Persoonlijk denk ik dat racisme en het klimaatprobleem best veel met elkaar te maken hebben. Al was het alleen maar omdat het klimaatprobleem door iedereen samen moet worden opgelost; maar als een grote groep mensen nog kampt met andere shit die ze éérst op moeten lossen dan hebben ze geen cpu voor klimaatverandering. Ik las een aantal interessante visies erop onder andere in De Correspondent maar ook in mijn favo blad de 360. Het westen exploiteert nog steeds mensen jat grondstoffen etcetera we dumpen ons afval in derdewereldlanden dat kan nog allemaal. Als er ooit een ethische code kwam of een wet waarin zou staan: hee alle afval die je produceert mag je lekker in eigen land verwerken zou er opeens een noodzaak zijn om minder afval te produceren.

Vlees is zo goedkoop omdat Nederland het prima vindt om Braziliaanse mensen onder te betalen en hun regenwoud te vernietigen om soja te verbouwen. Etcetera etcetera! En als er de ene keer wordt gezegd 'zeur niet zo over een slavernijverleden tijdens ONS sinterklaasfeest' (als in ons witte Nederlanders) en de andere keer 'help je ook effe mee met het redden van ONS land' (als in ons Nederlanders inclusief). De groep antizwartepietmensen heeft waarschijnlijk ook zoiets van make up your mind!

Hoe slimmer het wezen hoe creatiever de wreedheden

Ik denk (vrees) ook dat de mens niet deugt als-ie de kans krijgt. Ik denk zelfs dat veel mensen officieel niet deugen bij sommige mensen is empathie minder ontwikkeld. En hoe slimmer het wezen hoe creatiever de wreedheden. Mieren houden al luizen als slaven ze melken ze. Dolfijnen organiseren groepsverkrachtingen om van mensen nog maar niet te spreken.

Laatst deed ik een spelletje met een vriend. 'Wie is de meest evil wereldleider?' Om beurten bedachten we een absurde draconische maatregel en dan moest de ander het googelen. En: álles wat we bedachten was al ooit door een dictator in de praktijk gebracht. Dat maakt potentieel cynisch hoewel dat niet betekent dat je niet vrolijk bent. Soms probeer ik me toch in te houden in gezelschap.

Gelukkig woon ik met een radical honest huisgenoot die eeuwig cynischer zal zijn dan ik dus thuis flap ik alles lekker eruit. Verschil is wel dat hij zich ook niks aantrekt van de dingen hoewel ik het soms wel deprimerend vind. Jij leest de krant nog. Ik heb het opgegeven. Alleen nog achtergrondartikelen en boeken en podcasts voor mij. Op dit moment De plantage van onze voorouders. Wat betreft de sokkels: van mij hoeven de standbeelden er niet af maar een plaatje erbij met wat tekst en uitleg die het in een historische context plaatst zou überhaupt fijn en interessant zijn.

Mijn gekkere eigenschap... Jemig ik vrees dat ik er veel heb. Eéntje is dat ik zo zenuwachtig word van religieuze mensen dat ik altijd heel random rare en niet oké-e dingen uitkraam in hun bijzijn. Terwijl ik normaal uit principe niet vloek en nota bene zelf geloof in God. Heel vreemd en ongemakkelijk. Waarom!?

Ik kan me goed voorstellen dat je je collega's mist! Ook wel een fijne observatie zo kom je er ook weer achter aan wie je waarde hecht. Maar ook wel weer stom dat dat besef altijd in zijn volle hevigheid komt wanneer ze er niet zijn haha.

Dank voor je complimenten ❤

Mag ik een foto van je collages zien? Ik weet zeker dat je allerlei talenten hebt en dat je jezelf enorm tekortdoet door je langs de meetlat van een andere discipline te leggen of überhaupt van iemand anders. Ik vind je nu al overduidelijk creatief slim en grappig en zo goed ken ik je nog niet! Leuk dat je man ook een studio heeft! Had er zowaar al eens van gehoord.

Hoe denk je dat we meer peace love and understanding creëren? Met betrekking tot elkaar binnen de Nederlandse samenleving met betrekking tot de groep die zich achtergesteld voelt en de standbeelden van de sokkels wilt halen en tussen de continenten?

Bam wat een vraag zo op het einde! Volgende keer hoop ik je niet zo lang te laten wachten! Ik wens je alle goeds en zon.

Liefs Mimi

adres:
Lauriergracht 116-S2
1016 RR, Amsterdam
 
IBAN NL 66 TRIO 032 006 9362
onv. stichting M
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram